Aquest mes parlem amb…. Lídia Fos

intèrpret de llengua de signes, traductora audiovisual i formadora a Binomils

La Lídia és una noia molt expressiva: li parlen els ulls, la boca i les mans!

Té genètica de docent, i quan més se li nota és quan explica coses sobre la seva professió, que viu amb passió. Fer un taller amb ella és diversió assegurada, malgrat la dificultat aparent de la llengua de signes. Com mou les mans! I com fa riure tothom! Això sí, és implacable amb els gestos: s’han de fer bé!

Si la vols conèixer una mica millor, llegeix l’entrevista que li hem fet.

Quins reptes o obstacles has trobat al teu camí professional pel fet de ser dona?

Pel fet de ser dona, en concret, no sé si els podria enumerar. Però sí que penso que ser dona, jove i treballar en una professió social a ulls de la societat (tot i que en realitat sigui lingüística) ha fet que en moltes ocasions no m’hagin pres seriosament. No només a l’hora de presentar el projecte, les idees i les propostes, sinó també en el moment de dir que és la meva feina i que, per tant, cobraré.

Què significa ser empresària per a tu, actualment?

Per a mi, ser empresària és “llibertat”. Òbviament, tinc unes responsabilitats personals i professionals que he de complir. Però, si ho comparo amb la possibilitat de ser assalariada, m’adono de la gran llibertat que tinc per escollir projectes, imposar-me horaris, decidir la metodologia que seguiré per a cada encàrrec…

Per què vas emprendre quan vas començar? Què t’hi va portar?

Et dic la veritat? No m’agradava el mercat que em plantejaven ja quan estudiava. No només per a mi com a professional, sinó que tampoc no m’agradava com es feien les coses.

Així, amb la Cynthia, que és la meva sòcia, vam començar a pensar com podríem canviar el nostre entorn més proper i fer les coses com totes dues volíem.

A què et dediques?

Soc experta en llengua de signes catalana. Em dedico a interpretar en llengua de signes (sí, com la noia que mou les mans en el quadradet de la tele en el telenotícies), a traduir també en llengua de signes i a subtitular. En definitiva, soc especialista en accessibilitat auditiva i aconsegueixo que les persones oïdores i les persones sordes accedeixin a la informació, al coneixement i a l’oci en igualtat d’oportunitats.

A banda, soc formadora en temes d’accessibilitat i llengua de signes. Sempre m’ha agradat la docència, així que estic molt contenta que aquesta part del negoci vagi creixent.

Què et diferencia de la competència?

Donat que em dedico a una professió força desconeguda, el valor diferencial que ofereixo és explicar de forma clara i àgil tot el procés. Analitzem cada projecte per saber què és el que seria necessari per fer-ho accessible i expliquem a cada client/a què farem i, sobretot, com ho farem en el seu cas en particular. Sabem que oferim molta qualitat i ens esforcem per comunicar al client o clienta que, amb nosaltres, està en les millors mans.

Et promociones a través de les xarxes socials? Quines i per què?

Sí. Ara mateix estem refent l’estratègia de xarxes, així que cada una porta un ritme diferent. Personalment, tinc presència a LinkedIn perquè em coneguin com a professional. I Binomils (que és el nom de la nostra empresa) té presència a Facebook, Instagram, X, LinkedIn i YouTube, en funció del públic a què volem arribar.

Com t’has adaptat als nous temps, les noves tecnologies o els nous hàbits de consum?

Amb certa facilitat. La pandèmia, en el meu sector, va accelerar l’ús de noves tecnologies i de nous serveis. I per mi va ser fàcil, ja que sempre m’ha agradat i que ja ho havíem posat sobre la taula. No obstant això, tornem a estar en un punt semblant al d’abans de la pandèmia, però sabent que ens podrem adaptar si el mercat torna a canviar.

Professió del teu pare?

Docent de Física i Química en un institut públic.

Professió de la teva mare?

Docent de Matemàtiques en un institut públic.

Tens germans? Quina posició ocupes?

Soc filla única.

Color preferit.

El blau. Però últimament el verd està molt present a la meva vida.

Platja o muntanya?

Ciutat.

Sol o lluna?

M’encanta el cel, així que tot. 

Truita de patates: amb ceba o sense?

Totes dues opcions m’agraden.

Futbol o bàsquet?

Handbol. Tot i que el futbol també m’agrada molt.

Carn o peix?

Carn.

Pizza preferida. 

De formatges.

Plat preferit de casa teva. 

Del pare, em quedo amb la paella. De la mare, amb l’ensaladilla russa. Meu… la meva especialitat de pasta. No és que no en vulgui dir el nom, és que és una versió meva i s’ha de provar per saber què porta.

T’agrada cuinar? De quin plat et sents orgullosa?

Sí, m’agrada, sempre que no sigui per obligació. Per tant, a la pràctica, no és el meu moment preferit del dia, ha, ha.

Última formació que has fet.

Estic estudiant italià a l’EOI per gust. Si és de feina… quan llegiu aquesta entrevista ja hauré fet un curs sobre les emocions en llengua de signes catalana.

Formes part d’alguna altra associació professional o de dones?

Sí, estic dins del moviment associatiu d’intèrprets de llengua de signes.

Amb qui t’agradaria poder sopar un dia?

Si penso en un cas possible i viable, amb la Clara Grima. M’encanta la feina que fa en relació amb la divulgació de les matemàtiques.

Jo mai mai...

Ui, difícil! Com que canviem constantment, no posaria la mà al foc per segons què penso ara. Però… sí, crec que puc afirmar que mai faré mal algú amb premeditació.

Febrer 2024

Vols posar-te en contacte amb la Lídia? A la seva fitxa del directori trobaràs el seu contacte!

Deja un comentario